
Na łamach „Info Mrągowo” debiutujemy z przepisami Stanisława Kamińskiego, szefa Jadłodajni „Staśkowa Chaty” w Mojtynach. Pan Stanisław gościł do tej pory w naszych mediach jako zapaśnik-weteran. W końcu tytuły mistrza świata, kontynentu i kraju „to nie w kij dmuchał” – przemilczeć się nie da. Nie można też pomijać drugiej pasji naszego mistrza – gotowania.
„Staśkowa Chata” w 1998 roku zwyciężyła w plebiscycie „Gazety Wyborczej” na Najlepszą Jadłodajnię na Warmii i Mazurach. Otrzymała też wyróżnienie w kategorii firm, nagrodę rodzinną w konkursie Olsztyńskiej Szkoły Biznesu i Urzędu Marszałkowskiego „Primus Inter Maximus”, a także I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i zwycięstwo w konkursie na „Najlepszy Obiekt Turystyczny Powiatu Mrągowskiego”.
Prezentowany dzisiaj sandacz jest dziełem pana Stanisława i od blisko dwudziestu lat jest podawany w jego Jadłodajni. Użyte produkty są bardzo popularne na Mazurach, dlatego biorąc pod uwagę to, że tradycję tworzy się cały czas, mistrz Stanisław uważa, że sandacz zapiekany w kaszy gryczanej z kurkami i w śmietanie może być jak najbardziej tradycyjnym daniem kuchni mazurskiej.
SKŁADNIKI:
• filet z sandacza
• sól
• pieprz
• mąka
• jajko
• ugotowana na sypko kasza gryczana do panierowania
• olej do smażenia
• obgotowane grzyby kurki
• cebula
• masło
PRZYGOTOWANIE:
Sandacza filetujemy, kroimy na porcje 10–15 dag, posypujemy solą i pieprzem (można skropić sokiem z cytryny), następnie obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku i panierujemy w ugotowanej na sypko, przestudzonej kaszy gryczanej. W ten sposób przygotowane, smażymy krótko na złotawy kolor. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 20–25 min. do nagrzanego piekarnika.
Kurki w śmietanie: oczyszczone i umyte grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rondla z rozgrzanym masłem i pokrojoną w kostkę podsmażoną cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy śmietaną 18%. Kiedy śmietana zgęstnieje sos jest gotowy (należy uważać, żeby sosu nie zagotować).
Filety układamy na półmisku, polewamy sosem tak, żeby część opanierowanych w kaszy ryb była widoczna. Sandacza można podawać z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie