Reklama

Przepisy kulinarne Jadłodajni Staśkowa Chata: Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej z kurkami w śmietanie

22/12/2021 20:55

Na łamach „Info Mrągowo” debiutujemy z przepisami Stanisława Kamińskiego, szefa Jadłodajni „Staśkowa Chaty” w Mojtynach. Pan Stanisław gościł do tej pory w naszych mediach jako zapaśnik-weteran. W końcu tytuły mistrza świata, kontynentu i kraju „to nie w kij dmuchał” – przemilczeć się nie da. Nie można też pomijać drugiej pasji naszego mistrza – gotowania.

„Staśkowa Chata” w 1998 roku zwyciężyła w plebiscycie „Gazety Wyborczej” na Najlepszą Jadłodajnię na Warmii i Mazurach. Otrzymała też wyróżnienie w kategorii firm, nagrodę rodzinną w konkursie Olsztyńskiej Szkoły Biznesu i Urzędu Marszałkowskiego „Primus Inter Maximus”, a także I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i zwycięstwo w konkursie na „Najlepszy Obiekt Turystyczny Powiatu Mrągowskiego”.

Prezentowany dzisiaj sandacz jest dziełem pana Stanisława i od blisko dwudziestu lat jest podawany w jego Jadłodajni. Użyte produkty są bardzo popularne na Mazurach, dlatego biorąc pod uwagę to, że tradycję tworzy się cały czas, mistrz Stanisław uważa, że sandacz zapiekany w kaszy gryczanej z kurkami i w śmietanie może być jak najbardziej tradycyjnym daniem kuchni mazurskiej.

Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej z kurkami w śmietanie

SKŁADNIKI:
• filet z sandacza
• sól
• pieprz
• mąka
• jajko
• ugotowana na sypko kasza gryczana do panierowania
• olej do smażenia
• obgotowane grzyby kurki
• cebula
• masło

PRZYGOTOWANIE:
Sandacza filetujemy, kroimy na porcje 10–15 dag, posypujemy solą i pieprzem (można skropić sokiem z cytryny), następnie obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku i panierujemy w ugotowanej na sypko, przestudzonej kaszy gryczanej. W ten sposób przygotowane, smażymy krótko na złotawy kolor. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 20–25 min. do nagrzanego piekarnika.

Kurki w śmietanie: oczyszczone i umyte grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Przekładamy do rondla z rozgrzanym masłem i pokrojoną w kostkę podsmażoną cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy śmietaną 18%. Kiedy śmietana zgęstnieje sos jest gotowy (należy uważać, żeby sosu nie zagotować).

Filety układamy na półmisku, polewamy sosem tak, żeby część opanierowanych w kaszy ryb była widoczna. Sandacza można podawać z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty.

Aplikacja info.mragowo.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo info.mragowo.pl




Reklama
Wróć do